Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών - Διαδραστικό, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Σχολεία

Στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών έχει διαμορφωθεί ειδικός εκθεσιακός χώρος, η Αίθουσα Εκθέσεων. Το διάστημα αυτό, φιλοξενείται η Διαδραστική Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών του Τμήματος Μαθηματικών.

Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών διοργάνωσε το Μάιο του 2018 «Έκθεση σπάνιου υλικού», στα πλαίσια της δράσης Αθήνα πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018. Ταυτόχρονα με την έκθεση φιλοξενήθηκε αρχειακό υλικό του Τμήματος Μαθηματικών, καθώς και κάποια γεωμετρικά στερεά δωρεά του κ. Γ. Πέττα.

Η πορεία της έκθεσης στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αυτό συνετέλεσε στην παράταση της έκθεσης. Από την εμπειρία που αποκομίσαμε, καθώς και από τις εντυπώσεις του κοινού – βιβλίο επισκεπτών και συζητήσεις- οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι η μετατροπή της σε μόνιμη έκθεση θα ήταν χρήσιμη.

Τον Δεκέμβριο του 2019 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Γεωμετρικών Στερεών. 

Στο χώρο εκτίθενται εντυπωσιακά ξύλινα δημιουργήματα των Πλατωνικών, καθώς και των Αρχιμήδειων στερεών τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί και δωρηθεί από τον ξυλουργό Γιώργο Πέττα.

Στην είσοδο της αίθουσας μπορεί να θαυμάσει κανείς το αντικείμενο Gömböc 1837, (το έτος ίδρυσης του πανεπιστημίου), το οποίο δώρισε η Ουγγρική Πρεσβεία της Αθήνας. Το τριδιάστατο στερεό Gömböc, είναι ένα κυρτό ομογενές σώμα, το οποίο όταν αφήνεται σε επίπεδη επιφάνεια έχει μόνο ένα σημείο ευσταθούς ισορροπίας και ένα μόνο σημείο ασταθούς ισορροπίας. Το σχήμα του δεν είναι μοναδικό, έχει αμέτρητες ποικιλίες και οι περισσότερες είναι πολύ κοντά σε μια σφαίρα και όλες με πολύ αυστηρή ανοχή σχήματος (περίπου 0,1 mm ανά 100 mm).

Το ενδιαφέρον του επισκέπτη κεντρίζει η προτομή του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, καθώς και τα βιβλία που έχει συγγράψει.

Στις προθήκες υπάρχουν σπάνια και πολύτιμα ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα βιβλία μαθηματικών, όπως τα «Στοιχεία» Ευκλείδου, η πρώτη σύγχρονη ελληνική έκδοση των «Στοιχείων» από τον Ευάγγελο Σταμάτη, 1953  και άλλα. 

Εντύπωση προκαλούν τα ορυκτά, γεωμετρικά στερεά που δημιούργησε η φύση, και  τα οποία προέρχονται από το Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας του ΕΚΠΑ. Τα Ορυκτά που εκτίθενται είναι: ο φθορίτης (οκτάεδρο), χαλαζίας (τριγωνικό τραπεζόεδρο), σιδηροπυρίτης (πενταγωνικό δωδεκάεδρο), γρανάτης (ρομβικό δωδεκάεδρο), σιδηροπυρίτης (εξάεδρο), φθορίτης (εξάεδρο), ασβεστίτης (ρομβόεδρο).

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πρωτότυπα πτυχία και περγαμηνές με την υπογραφή του Κωστή Παλαμά, ο οποίος διετέλεσε 1ος Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1897-1928).          

Επιπλέον, υπάρχει, Αρχείο του Τμήματος Μαθηματικών από το έτος 1950.

Ειδική μνεία γίνεται στις γυναίκες μαθηματικούς. Στην Φ. Φουντουκλή, την 1η φοιτήτρια της Μαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1897) και στην Σ. Παπαδοπούλου, την 1η καθηγήτρια Μαθηματικών Ελληνικού Πανεπιστημίου (1982).

Τον χώρο της έκθεσης διακοσμούν ζωγραφιές από μαθητές του Εργαστηρίου Τέχνης «Αποτυπώματα» της Κεφαλονιάς και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου, καθώς και γεωμετρικά στερεά από ανακυκλωμένα υλικά κατασκευασμένα από τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου.

Η έκθεση αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης, μάθησης και εμπειρίας για όλες τις ηλικίες.

Για αίτηση συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε την Φόρμα.

Σας περιμένουμε!

Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών