Χάρτες

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένη με ελληνικούς - ξενόγλωσσους χάρτες, άτλαντες και ένθετους χάρτες σε βιβλία.

Οι μεμονωμένοι χάρτες, βρίσκονται τοποθετημένοι σε ειδικές χαρτοθήκες για περισσότερη ευκολία στην πρόσβαση και στη χρήση τους. Tο χαρτογραφικό υλικό είναι καταλογραφημένο και υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης του μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης.

Οι χαρτογραφικές συλλογές της Βιβλιοθήκης αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφόρησης τόσο για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, για τους ερευνητές που επικεντρώνονται στην γεωλογική έρευνα, καθώς και για όλους τους ενδιαφερόμενους

Το υλικό καλύπτει διάφορες χρονολογικές περιόδους, από σπάνιους και πολύτιμους χάρτες έως σήμερα. που φέρουν πολύτιμες πληροφορίες πολιτιστικού, ιστορικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος ενώ αποτελούν σημαντική κληρονομιά για τις νεότερες γενιές.

Ενδεικτικά, μερικές από τις κατηγορίες  που υπάρχουν  στη συλλογή  της Βιβλιοθήκης είναι οι εξής :

  • Γεωλογικοί χάρτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) κλίμακας 1:50.000 καθώς και διαφόρων κλιμάκων
  • Γεωφυσικοί χάρτες    
  •  Μετεωρολογικοί χάρτες

Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη διαθέτει πολλούς χάρτες οι οποίοι αποτελούν συνοδευτικό υλικό σε βιβλία, περιοδικά και διδακτορικές διατριβές. Στη συλλογή περιλαμβάνονται χάρτες σε βιβλία διαφόρων χωρών όπως, γεωλογικοί χάρτες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Ισραήλ, του καντονιού της Ζυρίχης, της Ιταλίας, του βασιλείου Rub Al Khali της Σαουδικής Αραβίας, του Μεξικού,  κ.α.  Eπίσης, υπάρχουν γεωμορφολογικοί χάρτες, μεταλλογενετικoί χάρτες, χάρτες απογραφής των κατολισθήσεων, χάρτες ορυκτών πόρων, τεκτονικοί χάρτες, κλπ.